Steamer, vad är det?defroisseur-domestique-home2.jpg

Steamern eller vertikal steamer är en apparat som har till ändamål att avlägsna veck på textilier och oftast på klädesplagg. Denna apparat kan även användas för att rengöra och ta bort dålig lukt från textilier.

Steamern fungerar ganska enkelt : den sprider ånga på tyg utan att detta blir överhettat eller tyngs ner, så som sker med vanligt strykjärn.

En steamer, för vem, för vad?

Användningen av en steamert finner vi framför allt inom de yrkesmässiga aktiviteterna i samband med tillverkning och försäljning av kläder. Steamern används där för att avlägsna veck som uppstått vid hantering, provning, förpackning och transporter. Inom ramen för dessa aktiviteter är den idealiska yrkesmässiga ångstrykaren en steamer som arbetar under lågtryck och vars egenskaper för ångutsläpp omfattar 30 till 40g/min vid en temperatur på cirka 100 °C. Det bör noteras att nya textilier ofta behandlats med antistatiska produkter som förhindrar agglomering av fibrer eller rester av konfektion på de tillverkade plaggen. Om dessa produkter underlättar att de inte skrynklas, bör man avråda från en klassisk centralsteamer som skulle kunna göra märke på tyget genom alltför starkt tryck av värme på en järnplatta som skulle bränna vid ytans behandling. Produkten försvinner vid tvätt och denna risk bortfaller då.

Nu när vår modell med högtryck kommit ut på marknaden och som är avsedd för hushållsbruk, har det professionella kravet på ett sådant slag av steamer gjort att vi utvecklat ett särskilt verktyg för yrkesmässig användning. Det rör sig om modellen G 700, som gör att arbetet går snabbare.

Den stora användningen av utrustning liksom steamer i klädesbutikerna för konfektionsindustri har inte undgått kunderna i dessa butiker. Idag är steamern även en apparat för hushållsbruk och som det tycks, en lösning för att kunna stryka på ett nytt och annorlunda sätt : inget strykbord behövs längre, lättare och snabbare att använda, tar inte mycket plats, osv.…. Men det är också viktigt för att göra ett gott inköp att känna till hur den ska användas i hemmet. När steamern används hemma rör det sig om textilier som använts, tvättats, torkats, vikits gång på gång.… Vecken är alltså kraftigare och många flera.

Det finns två slags steamer som kan passa för hushållsbruk:

OK då för en steamer, men vilken ska jag välja?

den klassiska steamern

eller steamer ”med lågtryck”, en direkt avledning av den yrkesmässiga modellen är mycket begränsad till sin aktivitet inom ett hushåll. Steamern med lågtryck kan användas för att stryka veck på textilier eller kläder som inte tål att strykas på klassiskt vis: plagg gjorda av ylle, siden, satäng, fleece, syntetfiber, tyll, sammet osv…. Steamern är alltså att betrakta som ett komplement till centralsteamern eller till strykjärnet, då den är tillräckligt kraftfull för att kunna användas på tjocka material, som bomull till exempel.

steamern som arbetar med högtryck

Denna steamer som tillhör en ny generation är en vertikal steamer som liksom en centralstreamer producerar ånga under tryck: 4 bar eller 400 KPa (för din information: den klassiska steamern arbetar under tryck = 1 bar eller 100 KPa). I själva verket stöter den ut ånga med stor kraft och denna ånga kan tränga in i mycket tjockt material. Steamern är försedd med ett ergonomiskt och lätt munstycke, särskilt utformat för vertikal användning. I motsats till den klassiska steamern har detta munstycke en särskild egenskap, det är nämligen försett med en värmeplatta och det går att reglera dess temperatur.

Steamern som arbetar med högtryck är en modern lösning, anpassad till de tyger som finns idag. Den kan tjäna som ersättning för traditionell strykning.